13 savjeta kako se pripremiti za fotografiranje apartmana i kuće za odmor

Kada dođemo na teren, često nas dočeka moderan apartman koji ipak nije do kraja spreman za fotografiranje. Pročitajte ovih 13 savjeta fotografa kako dekorirati apartman ili kuću za odmor prije fotografiranja.

Izjava da dobra fotografija najbolje prodaje smještaj već iskače i iz paštete. Posljednjih nekoliko sezona, kako se povećava broj smještajnih jedinica u Hrvatskoj, primijetili smo da se privatni iznajmljivači sve više angažiraju oko dekoriranja apartmana i kuća za odmor. Standardi se podižu pa tako sadržaj i uređenje apartmana danas nije isto kao i prije nekoliko godina. Trenutna situacija je možda obeshrabrila neke u završnim pripremama za sezonu. Međutim kad se radi o promociji, kvalitetna priprema i ulog u profesionalne fotografije značajno poboljšavaju status vašeg smještaja u tražilicama i sigurno se isplate na duge staze.

Mnogi privatni iznajmljivači potrudili su se oko uređenja, pa je idući logičan korak poziv fotografu za fotografiranje apartmana ili kuće za odmor. Iz iskustva znamo da je ovaj korak iznajmljivačima poprilično stresan jer sve treba biti ‘tip-top’ do dolaska fotografa. Međutim kada dođemo na teren, često nas dočeka apartman koji jednostavno nije spreman za fotografiranje. U većini slučajeva posteljina je na krevetima, kuhinja je čista i prozori obrisani, a iznjamljivači mahnito idu po prostorijama i provjeravaju jesu li nešto zaboravili prebrisati. ALI, fali ‘ono nešto’. Sigurno ste već čuli onu izreku da detalji čine razliku. E, pa istina je!

Sve izgleda spremno za dolazak gostiju, ali za reprezentativne prodajne fotografije smještaja, potrebno se ipak dodatno posvetiti detaljima kako bi sve izgledalo savršeno. Profesionalni fotograf s razlogom se zove ‘profesionalni’ što znači da je istreniran za predvidjeti koji kut će biti onaj iz kojeg će napraviti reprezentativnu prodajnu fotografiju. Fotografija je umjetnost i ako u startu pripremite teren i mislite na svaki detalj, od vašeg fotografa tj. od finalnog proizvoda možete očekivati značajno više – dodanu vrijednost koja će poboljšati prodaju smještaja.

Prostrana soba u kući za odmor. Profesionalno fotografiranje apartmana Studio Idearium.

Iznajmljivači su uglavnom svjesni da čist i uredan apartman uglavnom nije jedini recept za prekrasne fotografije. Zato nas često pitaju što trebaju pripremiti: kakvu dekoraciju staviti u interijer, kako urediti terasu, trebaju li staviti tu butelju vina ili ne, u koje doba dana je najbolje odraditi fotografiranje… Postoje i oni koji ne obraćaju pažnju na takve detalje i najvažnije im je da je apartman savršeno čist. No fotograf ne može napraviti čaroliju iz sterilno bijele spavaće sobe. Stoga svim našim klijentima šaljemo mali vodič za pripremu smještaja za fotografiranje, a ovdje sve te korisne informacije dijelimo sa svima vama. Pa krenimo redom.

Slijedi 13 savjeta kako se pripremiti za fotografiranje apartmana i kuće za odmor

1. Definirajte ciljane goste

Tko je vaš gost i kako dobiti idealne goste
Ovo je prvi korak i možda najvažnija stvar o kojoj većina iznajmljivača ne razmišlja – trebali bi ste definirati svog idealnog gosta. Zašto? Pa kako smo već napisali, tržište je prepunjeno raznim oblicima smještaja i u moru oglasa na tražilicama gosta treba privući baš fotografija vašeg smještaja. Već godinama gosti ne traže samo mjesto gdje će prespavati, već žele da boravak na zasluženom godišnjem odmoru bude u ugodnom ambijentu, možda s dozom luksuza ili s dozom tradicionalnog štiha – sve ovisi o ukusu.
Prema tome, postavite si pitanja: želite li u vaš apartman ili kuću za odmor primiti obitelj s malom djecom ili pak mladi par bez djece? Jesu li vaši idealni gosti poslovni putnici ili obitelj koja želi istražiti ljepote vašeg kraja na biciklu?

Definiranje vašeg idealnog gosta može vam mnogo pomoći kod pripreme smještaja za fotografiranje. Ovisno o ciljanoj skupini, u interijeru i eksterijeru ćete naglasiti npr. brdske bicikle i vlastiti vrt, video igrice i igračke za djecu, laptop i optički internet ili ipak hidromasažnu kadu i saunu uz butelju vina kao dodatnu vrijednost smještaja.

2. Očistite sve prostorije

Ne moramo previše napominjati da sve unutarnje i vanske prostorije moraju biti čiste kao da u njih upravo dolaze gosti. Prvi dojam o čistoći i urednosti je najvažniji. Fotografije kupaonice moraju komunicirati savršeno čist prostor. Ne računajte previše na mogućnost korekcija prljavih prozorskih stakala ili neopeglanih plahti u Photoshopu. Naravno da je to moguće, ali može uzrokovati i dodatne troškove obrade fotografije.

Još jedan bitan detalj koji se često zaboravi, a jako je bitan kad govorimo o čistoći na fotografijama: poklopac wc daske mora biti spušten!

3. Rastvorite grilje i rolete

Ključno je da u prostorije pustite što više prirodnog svjetla jer ono unosi život i emocije u prostor. Prirodno svjetlo u kombinaciji s ambijentalnom rasvjetom dati će najbolje rezultate na fotografijama. Ako u prostoriji bude previše prirodnog svjetla, fotograf će namjestiti zavjese za optimalan ugođaj.

4. Upalite sva svjetla

Pobrinite se da sva rasvjetna tijela u interijeru i eksterijeru budu upaljena kada fotograf stigne. Kako smo već rekli, kombinacija prirodnog i umjetnog svjetla najbolje će dočarati ambijent. Ovo je prilika i da provjerite rade li sve žarulje.

5. Uklonite nepotrebne sitnice i namještaj

Generalan savjet je: manje je više! Uklonite sve kante za smeće, sredstva za čišćenje, metle, stol za peglanje, stalak za sušenje odjeće itd. – to su suvišni predmeti koji prave gužvu u prostoru, a podrazumijeva se da ih imate.

Radna ploha u kuhinji neka bude prazna s tek ponekim detaljem (zdjela s voćem, cvijeće, aparat za kavu,…).

Ne zaboravite ukloniti manje tepihe, osobito u objektima manje kvadrature jer na fotografijama oni vizualno mogu umanjiti prostor.

Ako u prostorijama postoji neki element ili komad namještaja koji se rijetko koristi (npr. pomoćni krevet), bilo bi dobro da se ukloni, da ne ostane u kutu sklopljen i tako vizualno umanjuje prostor.

Dekorirana spavaća soba u apartmanu za najam. Profesionalno fotografiranje apartmana Studio Idearium.

6. Uklonite sve osobne stvari i fotografije na zidovima

Uklonite sve osobne stvari iz prostorija ako u njima trenutno živite. Gost će puno lakše vizualizirati svoj odmor u prostoru koji ne izgleda kao da u njemu već netko živi. Osobne stvari, osim odjeće na vješalicama, šampona i sitnica u kupatilu podrazumijevaju i vaše obiteljske fotografije na zidovima. Radije ih zamijenite nekom motivom iz prirode. Naravno ako se radi o ruralnoj kući za odmor koja u prvi plan stalvja tradiciju, poželjno je ostaviti fotografije koje se vežu uz povijest objekta.

7. Unesite suptilne detalje u boji

Ukrasni jastuci te prekrivač u živim bojama kao i šareno cvijeće mogu podići ambijent dnevnog boravka kako i bilo kojeg prostora u kojim prevladava bijela boja, npr. spavaća soba s bijelim zidovima i bijelom posteljinom.

Na blagovaonski stol možete postaviti posuđe i dekorirati cvijećem, ubrusima i svijećama, a na stol na terasi možete staviti košaru s voćem i sok u čaši (ovdje je bitno da ono što gosti vide bude približno onome što će ih uistinu dočekati, stoga razmislite čime ćete počastiti goste po dolasku te to prezentirajte i na fotografijama).

Poklon suveniri u apartmanu za najam. Profesionalno fotografiranje apartmana Studio Idearium.

8. Istaknite posebnosti vašeg objekta

Naglasite dodatnu vrijednost boravka u vašem apartmanu ili kući za odmor. Pripremite jedinstvene detalje koji se nalaze u vašem objektu i koje će gosti moći koristiti: bicikli, oprema za badminton, sauna, whirlpool,… Takvi detalji, kao i uređenje interijera i eksterijera u određenom stilu, privući će vaše ciljane goste iz savjeta br. 1. Pobrinite se da su važni detalji vidljivi na fotografijama i ragovarajte s fotografom o najboljem načinu prezentiranja dodatnih vrijednosti vašeg apartmana ili kuće za odmor. Dogovorite s fotografom da za takve detalje dobijete nekoliko fotografija s naglaskom na posebnosti (krupni kadrovi).

Sauna u kući za odmor. Profesionalno fotografiranje apartmana Studio Idearium.

9. Izgasite televizor, ventilatore

Većina profesionalnih fotografa interijera koriste specifične tehnike fotografiranja koje često podrazumijevaju fotografiranje istog kadra u više svjetlosnih ekspozicija te njihova kombinacija u jednu fotografiju. Zbog toga bilo kakvi poketi u kadru (slika na TV-u ili upaljen ventilator) mogu uzrokovati pomake u kadru koji cjelokupan proces izrade i obrade značajno otežavaju stoga savjetujemo da sve takve uređaje izgasite prije dolaska fotografa.

10. Uredite okućnicu

Napunite bazen, otvorite suncobrane i postavite ležaljke oko bazena s uredno složenim ručnicima. Okućnica mora biti čista i uredna, a poželjno je mnogo cvijeća. Ne zaboravite na stol staviti čaše soka ili koktela s dekoracijom. Fotografije okućnice moraju dočarati gostu čisti užitak tijekom odmora u vašem objektu.

Krovna terasa apartmana sa suncobranom i pićem dobrodošlice. Profesionalno fotografiranje apartmana Studio Idearium.

11. Stvorite ambijent

Ako imate kamin ili roštilj, pobrinite se da je čist, a svakako upalite vatru u kaminu kako biste gostu dočarali ambijent odmora uz mogućnost roštiljanja. Ukoliko je primjenjivo, savjetujemo izradu noćnih fotografija sa ambijentalnom rasvjetom.

12. Oslobodite parking

Uklonite auto s parkinga namijenjenog za goste. Parking je često problem u smještajnim objektima diljem obale i gostu će puno značiti ako u startu vidi i zna da ima osiguran parking i da može bezbrižno otići na dnevni izlet i vratiti se u bilo koje doba dana i noći na svoje parkirno mjesto.

13. Prigodna dekoracija

Ako planirate iznajmljivati smještaj tijekom npr. božićnih blagdana, možete pripremiti božićne ukrase sezonsku fotografiju koju ćete ubaciti u web galeriju u predblagdansko vrijeme.

Još nekoliko korisnih informacija

Doba dana i idealno vrijeme za fotografiranje

Doba dana ključno je za fotografiranje, osobito za eksterijer. Savjetujemo da unaprijed upoznate fotografa s lokacijom vašeg apartmana ili kuće za odmor. To možete napraviti preko Google Maps lokacije, možete sami napraviti fotografije prostora mobitelom ili jednostavno pošaljite stare fotografije ako ih imate. Na temelju toga fotograf će procijeniti koje vrijeme je najbolje kako bi se izbjegle sjene npr. na fasadi kuće te kako bi svi prostori, bez obzira na orjentaciju, bili jednako dobro osvjetljeni.

Fotografiranje kuće za odmor traje duže između ostalog i zbog ovog razloga – kako bismo sačekali najbolje svjetlosne uvjete i dobili najbolju fotografiju iz svakog kuta objekta.
Ako vaša kuća ima osvijetljen okoliš i bazen, preporučujemo noćno fotografiranje kuće za odmor kako biste budućim gostima dočarali ambijent u kojem će uživati u večernjim satima.

noćna fotografija apartmanske kuće u Zadru. Profesionalno fotografiranje apartmana Studio Idearium.

Budite spremni na mogućnost promjene termina fotografiranja

Vrijeme je teško predvidjeti čak i dan-dva unaprijed stoga budit spremni i na mogućnost pomicanja termina fotografiranja. Uistinu nema smosla fotografirati prekrasan pogled na more s balkona vašeg apartmana dok je vani oblačno niti je moguće napraviti fotorafije iz zraka dok pada kiša.

Vremenska prognoza jako je važna i kod toga vrijedi ona izreka ‘strpljen – spašen’. Iznajmljivači često dovršavaju uređenje u zadnji čas (radovi nisu gotovi, namještaj kasni, namještaj je stigao oštećen,…) pa fotografima tako ne ostane dovoljno vremena za pričekati idealne uvjete kako bismo napravili najbolje fotografije jer – gosti su već na vratima. Preporučujemo da pokušate ostaviti zadnjih tjedan dana prije dolaska gostiju za završne finese i pripreme za fotografiranje.

Što se tiče vremenskih uvjeta, preporučujemo fotografiranje nakon bure kad je zrak čist i sve u okolici se jasno vidi. Tako ćemo na fotografijama izbjeći izmaglicu, a nebo i more bit će živih plavih nijansi.

Fotografiranje apartmana i kuće za odmor – fotografiranje iz zraka

Ukoliko se vaš apartman ili kuća za odmor nalazi na atraktivnoj lokaciji, poželjno je napraviti fotografije iz zraka. One značajno doprinose cjelokupnom doživljaju nekretnine koju će gost rezervirati jer se iz ovih fotografija lijepo vidi položaj objekta, sadržaj okućnice, udaljenost od mora, ceste i slično.

Nerijetko se za fotografiranje iz zraka odlučuju vlasnici apartmana koji se nalaze u stambenim zgradama u centru većih naselja te se na fotografijama označi točan položaj apartmana kako bi potencijalni gost znao što ga očekuje.

Profesionalni fotografi koji su ujedno i dron operateri koriste letjelice koje imaju kameru sa vrhunskom rezolucijom kako bi fotografije vašeg apartmana ili kuće za odmor iz zraka bile kristalno čiste i stvarnih boja.

Ne zaboravite

Vaš smještaj prodaje se uglavnom na internetu gdje su promo fotografije objekta prvo što gost vidi. Marketing je vaš najvažniji alat za uspješno iznajmljivanje objekta, a on počinje vašom dobrom pripremom i uspješnom suradnjom s fotografom. Iskoristite ove savjete kako biste maksimalno pripremili vaš apartman ili kuću za odmor za fotografiranje te tako potpuno iskoristili radno vrijeme i talent vašeg fotografa. Znamo da ste uložili mnogo truda i vremena u pripremu smještaja za najam, nemojte se opustiti u zadnjem trenu kada trebate povesti najviše računa o najmanjim detaljima koji uistinu čine razliku!

Uz pomoć ovih savjeta i trikova za uređenje sigurni smo da će vam pripreme za fotografiranje apartmana i kuće za odmor biti brze i uspješne.

Za dodatnu inspiracije, pogledajte naš portfolio fotografija interijera i eksterijera.

Studio Idearium predano osmišljava kreativna rješenja za velike i male klijente. Naše usluge obuhvaćaju fotografiranje, snimanje, montažu i obradu te grafički i web dizajn.